Ceptrot

Ceptrot

Ceptrot dels Diables de les Borges Blanques

El ceptrot o forca grossa és l'estendard d'una colla, la seva presentació del foc que cremaràn!

El ceptrot, o forca grossa, com l’anomenem nosaltres, consta de dos elements diferenciats simbòlicament: un ratpenat d’acer i el crani d’una vaca.

El primer, el ratpenat, és un element simbòlic i recurrent basat en una llegenda del Llibre dels fets que va ser popularitzada per Jaume I el Conqueridor —el rei commemora un ratpenat que evità una desfeta de la Corona d’Aragó—, tot i que sembla que és l’evolució natural dels dracs que posteriorment es convertiren en víbries que coronaven escuts o banderes.

El ratpenat i la vaca (escut de la ciutat), son els dos símbols del ceptrot.

D’aquesta manera, podem trobar ratpenats en multitud de llocs arreu dels Països Catalans, des de fanals modernistes al passeig de Gràcia de Barcelona, fins a escuts de cossos de bombers, revistes catalanistes o escuts de clubs de futbol, entre molts d’altres. Aquests elements simbolitzen els països de parla catalana amb tradicions comunes.

En la XXVa Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, és va incorporar el crani al ceptrot per celebra els 20 anys de la colla.

El cap de vaca forma part del món local, ja que l’escut heràldic de la nostra població és una vaca blanca de perfil. Així, mitjançant el crani d’una vaca, recordem que el nostre origen local no és res més que una part que conforma un àmbit territorial de tradicions molt més extens com són els Països Catalans.

Forca Diables Borges Blanques

1,80 metres

0,40 metres

1,20 metres

18-20 quilograms (carregada/descarregada)

13 punts